"Valorificarea avansată a rocii calcaroase de Buciumi" contract de finanțare nr. 78CI/2017

 

Proiectul beneficiază de finanțare în cadrul:

Programme 2: Increase competitiveness of the Romanian economy through RDI

  Subprogramme 2.1. Competitiveness by research, development and innovation - to foster enterprise productivity through RDI and highly skilled staff.

Domeniu principal de aplicare 6. Patrimoniu și identitate culturală

  Subdomeniu   6.1. Patrimoniu

Domeniu secundar  4. Eco-nano-tehnologii și materiale avansate

  Subdomeniu   4.3. Materiale avansate

Unitatea de cercetare: UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREȘTI

Beneficiar SC PRO CONIC SRL autoritatea contractanta fiind Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării, din cadrul Ministerului Educației Naționale

 

Rezumatul proiectului

 

Studiul mortarului roman și al tehnologiilor pentru obținerea lui, păstrând specificul zonei de restaurare și al resurselor locale, este de interes pentru restaurarea monumentelor  istorice ca aplicație imediată.

În prezent, în multe cazuri, în cadrul lucrărilor de restaurare rezultatele nu s-au ridicat la așteptări, degradarea rapidă fiind observată, de exemplu, în situl roman târziu de la Celei-Sucidava. Unul dintre motive este folosirea de materiale de calitate inferioară (sau neadecvate) față de cele din epoca romană târzie.

Prin parteneriatul firmă-universitate se urmărește stabilirea unei metodologii științifice de caracterizare a mortarului original și valorificarea materiei prime de la Buciumi cu o valoare adăugată ridicată, pe baza unei rețete cât mai apropiată de cea originală.
Domeniul de interes este obținerea de materiale noi pentru restaurare compatibile cu materialele originale folosite în diverse obiective istorice, rezistente pe termen lung și care să nu deterioreze materialele originale.

Reproducerea unei rețete de mortar roman (compoziție chimică, proporții ale materialelor constitutive) de calitate înaltă este importantă pentru restaurarea siturilor arheologice romane răspândite pe teritoriul țării, dar și pentru înțelegerea materialelor avansate de la acea epocă, care au trecut testul timpului până în ziua de azi.